Темы дня:

Помер легенда. Історія футболіста Пеле

Пеле називають легендою футболу. Він є єдиним гравцем в історії, який виграв три чемпіонати світу.

Бразильський нападник Едсон Арантіс ду Насіменту, якого більшість уболівальників знають як Пеле, помер у четвер, 29 грудня, у віці 82 років. Він боровся з раком, а також із проблемами нирок та серця.

Пеле був екстрено госпіталізований 29 листопада. При цьому він регулярно перебував на стаціонарному лікуванні з вересня 2021 року, коли йому видалили пухлину з товстої кишки.

Його дочка Келі Насіменто підтвердила смерть батька в Instagram, поділившись фотографією сім’ї, яка тримає за руки покійного футбольного гіганта.

“Ми любимо вас нескінченно. Спочивай зі світом”, – написала вона.

У повідомленні на офіційному обліковому записі Пеле в Instagram говориться, що він “зачарував світ своїм спортивним генієм” і допоміг поширити послання кохання.

“Його послання сьогодні стає спадщиною для майбутніх поколінь. Кохання, кохання та кохання назавжди”, – йдеться в повідомленні.

Смерть Пеле викликала хвилю співчуття по всьому світі.

Португальський футболіст Кріштіану Роналду опублікував на своїй сторінці в Instagram данину поваги, висловивши співчуття народу Бразилії, заявивши, що смерть “короля Пеле” спричинила величезний “біль” усьому футбольному світу.

Суперзірка бразильського футболу Неймар-молодший написав, що “Пеле змінив усе”, давши голос “бідним, темношкірим і зробивши Бразилію знаменитою”.

Зростання зірки

Пеле народився 1940 року в південно-східному бразильському місті Трес-Коракос. Датою народження в його документах значилося 21 жовтня, але Пеле наполягав, що це сталося на два дні пізніше. Батьки назвали його на честь знаменитого американського винахідника Томаса Едісона.

Майбутній футболіст ріс, продаючи арахіс на вулиці, щоб допомогти своїй збіднілій родині вижити. Грати у футбол його навчив батько, але батьки були такі бідні, що не могли купити м’яч, і майбутній чемпіон світу тренувався, пинаючи набиту ганчіркою стару шкарпетку.

Підлітком він почав виступати за місцеві аматорські команди. Пізніше був капітаном юніорської команди міського клубу Атлетік. А з 15 років почав професійно грати за Сантос. Він привів клуб до низки титулів, у тому числі до перемоги у Міжконтинентальних кубках проти Бенфіки у 1962 році та Мілана у 1963 році.

Звідки прізвисько

Футболіст лише в 2020 році сам розповів про походження свого псевдоніма.

“Мій батько грав за Бауру Атлетіко. Був голкіпер на ім’я Біле, суперник мого батька. І хлопці, щоб мене позлити, почали називати мене Біле, що пізніше переросло в Пеле. Я бився з ними, бо прізвисько мені не подобалося. А ви знаєте, що коли тобі не подобається прізвисько, воно до тебе приростає”, – розповів Пеле.

Один із найбільших гравців

Пеле широко вважається одним із найкращих гравців в історії футболу.

Він єдиний гравець в історії, який виграв три чемпіонати світу (1958, 1962 та 1970). У першому з цих тріумфів він став наймолодшим бомбардиром фіналу чемпіонату світу, забивши двічі.

Пеле грав за збірну Бразилії та клуби Сантос і Нью-Йорк Космос як нападник.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости