Темы дня:

Польща зупинила ввезення агропродукції з України

Польща зупинила ввезення агропродукції з України

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України зазначили, що рішення польської сторони суперечать домовленостям.

У суботу, 15 квітня, офіційна Варшава затвердила заборону на ввезення українського зерна та іншої агропродукції до Польщі, наголосивши при цьому, що це рішення не змінює позиції країни щодо підтримки України у війні з Росією. Про це повідомляє RMF24.
“Сьогодні уряд прийняв ухвалу про заборону ввезення до Польщі зерна, а також десятків інших видів продуктів харчування, я не в змозі всі їх перерахувати. Вони передбачені у додатку до цієї постанови – від задекларованого зерна до продуктів з меду, дуже багато продуктів”, – сказав голова правлячої консервативної партії Польщі Право та справедливість Ярослав Качинський.
За його словами, це рішення прийнято з урахуванням “асиметрії між польським та українським сільським господарством, що є наслідком якості землі, значно нижчою за оплату праці в Україні і, нарешті, факту, що в Україні, в основному, на великих площах працюють міжнародні компанії за розгалуженою інфраструктурою”.
Він зазначив, що криза, яка може виникнути внаслідок імпорту українського зерна, вплине на всіх поляків, і наголосив на обов’язку польського уряду захищати інтереси своїх громадян насамперед і додав, що це рішення ухвалене не лише на користь Польщі.
“Це також на користь України, оскільки не на користь наших друзів, щоб Польща поринула в кризу і щоб тут до влади прийшли люди, які змінять цю політику радикальної підтримки України”, – сказав Качинський.
В уряді додали, що такі зміни ніяк не впливають на дружбу з Україною та на підтримку її в агресивній війні з Росією.
Про ухвалені рішення Польща поінформувала українську сторону та готова розпочати переговори щодо врегулювання цього питання у вигляді міждержавної угоди. Качинський додав, що йдеться про фундаментальні речі.
У Міністерстві аграрної політики та продовольства України зазначили, що рішення польської сторони суперечать домовленостям.
“Міністерство аграрної політики та продовольства України шкодує про ухвалення польськими колегами рішення про тимчасове обмеження експорту в/і через територію Польщі (зокрема транзитом) сільськогосподарських товарів з України”, – йдеться у повідомленні.
Мінагрополітики України запропонувало найближчим часом узгодити з польською стороною новий Меморандум про взаєморозуміння, який враховує інтереси України та Польщі в дусі конструктивної надійної ефективної співпраці для обох країн і належним чином урегулює питання транзиту сільськогосподарської продукції територією Польщі.
“Ми розуміємо, що у польських фермерів склалася складна ситуація, однак наголошуємо, що зараз найскладніша ситуація у фермерів України. Саме на території України йде війна, саме українські фермери зазнають колосальних збитків від війни Росії проти України, і саме українські фермери гинуть на своїх полях від російських мін. При цьому українські агровиробники з розумінням ставляться до потреб польських колег, сподіваються на взаєморозуміння та чекають на конструктивний діалог для ухвалення узгодженого рішення”, – йдеться у заяві українського міністерства.
Нагадаємо, Україна експортує значну частину зерна через сухопутний кордон із Польщею у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ та утрудненим морським експортом. Більшість українського продовольства, яке має йти транзитом до інших держав, почало осідати в країні. Це викликало протести серед польських фермерів та призвело до відставки міністра сільського господарства Генріка Ковальчика.
Ситуацію також посилило те, що ЄС продовжив безмитне ввезення сільгосппродукції з України.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости