Темы дня:

Підписано декларацію про Реєстр збитків – Шмигаль

Підписано декларацію про Реєстр збитків – Шмигаль

Буде створено комплексний механізм компенсації, який забезпечить виплату Росією повного відшкодування Україні відповідно до міжнародного права.

В рамках саміту Ради Європи у столиці Ісландії Рейк’явіку підписано політичну декларацію про створення Реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у середу, 17 травня.

Він зазначив, що реєстр є важливим етапом на шляху до справедливості та відшкодування Україні та українцям збитків, які Росія завдала у ході війни. Тепер буде необхідно забезпечити безпосередньо роботу реєстру, аби постраждалі від російської агресії могли подавати свої заяви.

“Наша мета – створення комплексного механізму компенсації, який забезпечить виплату Росією повного відшкодування Україні відповідно до міжнародного права. Зокрема за рахунок російських активів у світі. Рухаємося до мети разом із партнерами”, – додав Шмигаль.

У свою чергу заступник міністра юстиції України Ірина Мудра повідомила, що підписання декларації – це перший найвагоміший результат спільних дій країн Європи, світу в справі притягнення РФ до відповідальності та невідворотних компенсацій.

Підписали документ 34 країни: Австрія, Бельгія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словацька Республіка, Словенія, Іспанія, Швеція, Велика Британія, Україна.

Асоційовані члени (7): Албанія, Ліхтенштейн, Республіка Молдова, ЄС, США, Канада, Японія

Ще три країни висловили готовність і проходять внутрішні процедури: Андорра, Болгарія, Швейцарія.

Не підписали (6): Азербайджан, Вірменія, Боснія, Угорщина, Сербія, Туреччина.

“І список “непідписантів” ну зовсім не здивував, – пул “друзів Путіна” поки що зберігає стабільність”, – зазначила Мудра.

Також вона оприлюднила основну інформацію про Реєстр збитків:

  • створюється як платформа для міжурядової співпраці, яка діє в інституційних рамках Ради Європи. Реєстр є юридичною особою відповідно до національного законодавства Королівства Нідерландів і України та знаходиться фізично в Нідерландах;
  • отримує та обробляє інформацію про вимоги по відшкодуванню збитків та докази;
  • є першим компонентом майбутнього Міжнародного компенсаційного механізму, який буде створено окремим міжнародним договором у співпраці з Україною; Далі буде створено Комісію з розгляду претензій та Компенсаційний фонд;
  • будь-яка держава-член або спостерігач Ради Європи та Європейського Союзу, а також будь-яка інша держава, яка проголосувала за резолюцію ГА ООН (14 листопада 2022 р.) може приєднатися до Реєстру.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости