Темы дня:

Падіння ВВП сповільнилося – Мінекономіки

Падіння ВВП сповільнилося – Мінекономіки

Виграна Україною “енергетична війна” додала оптимізму бізнесу. Поліпшується ситуація у багатьох галузях економіки.

За підсумками лютого, падіння ВВП України склало 26% (±2%), що краще за показник січня – 32% (±2%). Про це повідомляє Мінекономіки у середу, 8 березня.
“У лютому економічна активність поступово відновлювалася з огляду на суттєве зменшення дефіциту електроенергії та скорочення тривалості відключень завдяки поновленню роботи всіх доступних видів генерації в енергосистемі з середини лютого”, – сказала перший віце-прем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.
Вона додала, що “виграна Україною “енергетична війна” додала оптимізму бізнесу, який покращив свої настрої у майбутньому та активізував діяльність”.
Так, у лютому, порівняно із січнем, дещо покращилася ситуація у промисловому виробництві завдяки зниженню тиску такого чинника, як дефіцит електроенергії, враховуючи роботу дев’яти блоків на АЕС.
За оцінками Мінекономіки, покращується ситуація у багатьох галузях економіки. Так у транспортній сфері відбулося поступове відновлення активності за всіма ключовими видами транспорту, крім авіаперевезень, які не проводяться в умовах війни.
Також дещо покращилася ситуація у тваринництві, яка поступово адаптується до складних умов функціонування, зокрема в регіонах, які відносно менше постраждали від війни та куди перебралися фермери з прифронтових територій. Істотно покращали очікування ділової активності сфери торгівлі, чутливої до змін попиту.
Спостерігається поступове покращення ситуації у будівельній сфері. Це сталося через те, що на деокупованих територіях активізуються будівельні роботи, у тому числі щодо відновлення зруйнованих або пошкоджених житлових, виробничих та інфраструктурних об’єктів, повідомили в міністерстві.
Нагадаємо, цього тижня Мінекономіки різко погіршило прогноз зростання ВВП. Перегляд макропрогнозу пов’язаний із припущенням, що воєнні дії триватимуть “майже цілий рік”. При цьому відомство покращило прогноз щодо інфляції.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: