Темы дня:

НБУ пояснив шкоду друкування грошей під час війни

НБУ пояснив шкоду друкування грошей під час війни

Включення “друкарського верстата” загрожує доларизацією економіки та гіперінфляцією. НБУ показав приклад інших країн.

Національний банк вкотре поскаржився на практику друкування грошей, розпочату в Україні після вторгнення Росії.
У центробанку нагадали, що така практика призводить до гіперінфляції, суттєвої доларизації економіки, а в деяких випадках – втрати монетарної незалежності.
У зв’язку з цим НБУ наводить досвід інших країн, які використали цю практику під час збройних конфліктів та військ. При цьому виділяються дві основні закономірності: тимчасова фіксація курсу – дієвий захід для подолання кризових явищ, а масштабна монетизація дефіциту бюджету – ні.
“Масштабна монетизація суттєво підвищує ризик галопуючого нелінійного зростання інфляції та деяких інших негативних побічних ефектів”, – зазначає регулятор.
Як приклад наводиться досвід таких країн:
  • Німеччини (інфляція у жовтні 1923 – 29500% м/м),
  • Австрії (129% м/м у серпні 1922 року),
  • Польщі (275% м/м у жовтні 1923 року),
  • Південній Кореї під час Корейської війни (213% р/р у 1951 році),
  • Сербії після розпаду Югославії (1.16 × 1014% р/р у січні 1994 року),
  • Ізраїлю після Ліванської війни (480 р/р у листопаді 1984 року),
  • Хорватії (1890% р/р у вересні 1993 року).
Також у НБУ повідомляють, що потрібно зробити, щоб стабілізувати ситуацію. Зокрема, потрібна жорстка та незалежна монетарна політика, фіскальна консолідація та використання ринкових інструментів для наповнення бюджету.
“Однією з найуспішніших вважається стабілізаційна програма Ізраїлю, яка дозволила протягом 1985-1986 років знизити з 480% до 18% річну інфляцію, спричинену військовими діями, попередньою популістською політикою уряду і монетарним фінансуванням дефіциту. Згодом у 1990-х роках Ізраїль зміг довести інфляцію до однознакових рівнів (5,4% до кінця 1998 року). Хорватія схожими заходами спромоглася сповільнити інфляцію з 1839% у жовтні 1993 року до 4% у жовтні 1994 року”, – розповідають у НБУ.
Також у центробанку зазначили, що Україна стикається з додатковими викликами, тому що війна відбувається на тлі рекордного зростання глобальної інфляції, погіршення світових фінансових умов та падіння “апетиту” інвесторів до ризиків.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: