Темы дня:

Нацбанк оцінив ситуацію з інфляцією

Нацбанк оцінив ситуацію з інфляцією

В Україні інфляція вже третій місяць поспіль уповільнюється швидше за прогноз Національного банку.

За підсумками березня споживча інфляція в Україні у річному обчисленні сповільнилася до 21,3% із 24,9% у лютому. Темпи зростання цін були нижчими за траєкторію прогнозу Нацбанку. Про це йдеться у коментарі регулятора щодо інфляції, оприлюдненому у середу, 12 квітня.

“Стрімке зниження інфляції пов’язане зі значною пропозицією продовольства та палива, кращою ситуацією в енергетиці, покращенням інфляційних очікувань та сприятливою ситуацією у готівковому сегменті валютного ринку. Водночас уповільнення інфляції також більшою мірою пояснюється ефектами бази порівняння минулого року”, – йдеться у повідомленні.

Подорожчання оброблених продовольчих товарів суттєво уповільнилося (до 23,5% р/р). Як і в лютому, це значною мірою пояснюється кращою, ніж очікувалося, ситуацією в енергетиці. Нижчими темпами зростали ціни на хліб та борошняні вироби, кондитерські вироби, безалкогольні напої та консерви. В умовах достатньої пропозиції на внутрішньому ринку та зниження експортних цін повільніше зростала вартість молочних продуктів та олії.

“Поліпшення курсових очікувань, у тому числі на тлі зміцнення готівкового курсу гривні, сприяло зниженню темпів подорожчання імпортних продуктів”, – зазначили у НБУ.

Зростання цін на непродовольчі товари також суттєво уповільнилося (18,8% р/р). З одного боку, така динаміка була очікуваною через ефекти бази порівняння минулого року. Крім того, завдяки покращенню курсових та інфляційних очікувань, повільніше зростали ціни на товари особистого догляду, одяг та взуття, електроніку, фармацевтичні товари, меблі, побутову техніку, автомобілі.

Темпи зростання вартості послуг майже не змінилися (15,4% р/р). Туристичні послуги, послуги громадського харчування та готелів, а також оренда дорожчали повільніше.

“Це може пояснюватися покращенням ситуації з енергопостачанням, слабшим попитом та ефектами високої бази порівняння, сформованими масштабним переміщенням населення на початку повномасштабного вторгнення”, – зазначають у НБУ.

Найшвидше зростала вартість медичних, страхових, ветеринарних, телекомунікаційних послуг та послуг салонів краси – під впливом збільшення витрат та меншої пропозиції на тлі поступового відновлення попиту. Також з огляду на збереження високого попиту прискорилося подорожчання послуг електриків та сантехніків.

Темпи зростання цін на сирі продукти харчування зменшились до 31,6% р/р.

Повільніше зростали ціни на молоко завдяки достатній пропозиції в умовах слабкого попиту та зменшення світових цін. Нижчими темпами дорожчало борошно, крупи та цукор з огляду на достатні для задоволення внутрішнього попиту врожаї минулого року. Пригальмувало зростання вартості м’яса з огляду на ефекти від зменшення цін на корми та слабкий попит. Зниження імпортних цін та сприятлива ситуація на валютному ринку зумовили уповільнення подорожчання цитрусових та бананів.

Водночас вищими темпами дорожчали тепличні овочі та морква, скоротилися темпи падіння цін на капусту. Це насамперед пояснюється вичерпанням тимчасових ефектів теплої погоди у зимові місяці, зазначили у НБУ.

Підвищення адміністративно регульованих цін сповільнилося до 13,5% р/р. Під впливом достатньої імпортної пропозиції та зміцнення готівкового курсу гривні повільніше дорожчали тютюнові вироби та алкогольні напої, останні – з огляду на слабший попит. Пригальмувало зростання цін на транспортні послуги завдяки стабілізації цін на пальне. Мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення продовжує стримувати адміністративну інфляцію.

Істотно знизилися темпи подорожчання палива – до 27,9% р/р. Це пояснюється наявністю значних запасів та зниженням світових цін на нафту.

Як зазначається в огляді, інфляція третій місяць поспіль уповільнюється швидше за прогноз НБУ завдяки переважанню пропозиції продовольства над попитом, кращій ситуації в енергетиці, а також послідовній монетарній політиці регулятора, спрямованій на підтримку курсової стійкості та збільшення привабливості гривневих заощаджень.

Поліпшення інфляційних та курсових очікувань додатково сприяє ослабленню фундаментального інфляційного тиску.

“Водночас ризики для інфляційної динаміки зберігаються насамперед через високий рівень невизначеності, пов’язаний із війною”, – визнали в НБУ.

Зазначимо, що, незважаючи на зниження інфляції у річному вимірі, у березні зростання цін в Україні склало 1,5%, збільшившись з 0,7% у лютому та 0,8% у січні.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: