Темы дня:

На Сонці виник величезний “торнадо”

На Сонці виник величезний “торнадо”

Досі точно зрозуміти природу таких утворень на Сонці вченим не вдалося.

Апарат NASA SDO кілька днів стежив за викидом плазми з поверхні Сонця, який закручувався як торнадо біля Північного полюса нашої зірки. Про це пише Daily Mail.
Явище відбувалося з 15 по 18 березня. Висота “торнадо” сягнула 120 тисяч км, що приблизно в 10 разів більше за розміри Землі, а швидкість потоку плазми становила приблизно 500 тисяч км/год.
За словами вчених, “сонячні торнадо” з’являються через спіралеподібні магнітні структури, що піднімаються з внутрішніх частин Сонця і закріплюються на поверхні зірки.
Стовп плазми називається протуберанець, він виривається зсередини магнітної структури і рухається вздовж спірального магнітного поля.
“Подібні плазмові вихори якось пов’язані зі зміною напрямку магнітного поля Сонця, яке відбувається один раз у кожному 11-річному сонячному циклі. Досі точно зрозуміти природу таких утворень на Сонці не вдалося. Чому ці вихори формуються тільки у полярному регіоні, і чому у них така періодичність появи? Нам ще належить знайти відповіді на ці запитання”, – зазначили вчені.

Нагадаємо, раніше астрономи за допомогою телескопа у Міжамериканській обсерваторії Серро-Тололо, Чилі, вперше виявили подвійну зоряну систему, яка під час вибуху продукує золото, платину й уран.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: