Темы дня:

На Сонці стався потужний спалах, і Земля може опинитися «на лінії вогню»

На Сонці стався потужний спалах, і Земля може опинитися «на лінії вогню»

Поки що джерело спалаху знаходиться на протилежному від планети боці зірки.

Вчені зафіксували спалах класу Х – найпотужнішого з тих, які може продукувати наша зірка, – на зворотному боці Сонця. Потік плазми, викинутий в результаті спалаху, пройде повз Землю, але пляма, відповідальна за неї, незабаром може повернутися в бік нашої планети, повідомляє Live science.

Потужне виверження було зареєстроване на Сонці 3 січня обсерваторією Solar and Heliospheric Observatory (SOHO). Вона помітила гігантську хмару плазми, відому як корональний викид маси (СМЕ), який відокремився від зірки.

Цей СМЕ, ймовірно, був пов’язаний зі спалахом, який стався на зворотному боці Сонця, який був класифікований як С-спалах, середній. Але сила і розмір СМЕ вказує на те, що його можна класифікувати як Х-спалах, що є найпотужнішим типом вивержень на нашій зіркці.

За даними NASA, найпотужніші спалахи на Сонці можуть викидатися з силою, яка еквівалентна приблизно мільярд водневих бомб. Якщо такий спалах «в лоб» зіткнеться із Землею, він може викликати масові відключення радіо та електрики на стороні планети, зверненої до Сонця, і завдати шкоди супутникам на орбіті навколо Землі. У NASA зазначають, що полярні сяйва, які з’являться в результаті цього, будуть такими потужними, що пасажири літаків, які пролітатимуть поряд, можуть отримати невеликі дози радіації.

Астрономи вважають, що потужний спалах був пов’язаний з плямою на Сонці AR3163. Вона обернулася на далбній бік зірки близько двох тижнів тому після того, як викинула середній СМЕ. Потужність спалаху вказує на те, що з того часу пляма збільшилася у розмірах.

Вчені очікували, що незабаром пляма знову з’явиться у полі зору. І справді, 5 січня здався її «шматочок» і незабаром вона буде повністю спрямована на Землю. Пляма може випустити ще кілька спалахів класу Х, які будуть спрямовані прямо на нашу планету.

Земля в даний час знаходиться в перигелії – в найближчій точці до Сонця. 4 січня в нашу планету врізався інший СМЕ, пов’язаний зі спалахом М-класу, який стався на зірці. Це сталося тоді, коли Земля була на мінімальній відстані від Сонця.

Нагадаємо, нещодавно на Сонці сталося 16 спалахів за два дні. Їхнім джерелом стала саме пляма AR3165.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: