Темы дня:

Міжнародні резерви України знизилися на 5,9%

Міжнародні резерви України знизилися на 5,9%

У вересні резерви знизилися з огляду на продаж валюти Національним банком на міжбанківському ринку.

Міжнародні резерви України станом на 1 жовтня, за попередніми даними, склали 23 929,6 млн. доларів. У вересні вони знизилися на 5,9%. Про це повідомляє Нацбанк України.
Зазначається, що у вересні резерви знизилися з огляду на продаж валюти Нацбанком на міжбанківському ринку, в тому числі для забезпечення оборонних потреб та платежів українців за кордоном.
Разом з тим, стійкі надходження від міжнародних партнерів і надалі дозволяють утримувати міжнародні резерви на достатньому рівні, незважаючи на повномасштабну війну.
НБУ виділяє три фактори, які протягом вересня визначали динаміку міжнародних резервів:
1. Операції на міжбанківському валютному ринку.
Нацбанк минулого місяця продав на валютному ринку 2 777,1 млн. доларів і викупив у резерви – 39,4 млн. доларів. Отож, чистий продаж валюти Нацбанком у вересні склав 2 737,7 млн ​​доларів.
2. Операції з управління державним боргом.
Протягом вересня надходження валюти на рахунки уряду у Нацбанку становили 2 033,8 млн. доларів. З них 1 500 млн доларів надійшли через трастовий фонд Світового банку від США, 482,1 млн доларів – від ЄС, 51,7 млн ​​доларів – від розміщення внутрішніх державних облігацій (ОВДП), номінованих у валюті.
Зазначається, що загальний обсяг сплачених урядом коштів за обслуговування та погашення держборгу в іноземній валюті становив 65,1 млн. доларів. Зокрема, 63 млн. доларів спрямовано на обслуговування та погашення боргу перед міжнародними кредиторами, а 2,1 млн. доларів – на обслуговування валютних ОВДП. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду 624,6 млн. доларів.
3. Переоцінка фінансових інструментів через зміну ринкової вартості та курсів валют.
Як заявили в НБУ, минулого місяця їхня вартість знизилася на 115,5 млн доларів. Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 3,7 місяця майбутнього імпорту, що є достатньо для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду та НБУ.
Нагадаємо, у вересні 2022 року жителі України продали банкам готівкової та безготівкової валюти на 1 469,1 млн. доларів (в еквіваленті) і купили на 1 638,7 млн. доларів. Чиста купівля валюти склала 169,6 млн. доларів.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: