Темы дня:

Міністр назвала реальний прожитковий мінімум

Міністр назвала реальний прожитковий мінімум

З липня прожитковий мінімум в Україні зріс до 2600 гривень – це у 2,6 рази нижче за реальний.

Реальний прожитковий мінімум в Україні більш ніж у 2,5 рази більший, ніж фактичний. Про це заявила міністр соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна, опублікованому в четвер, 4 серпня.

“За нашими оцінками, приблизно так само в 2,6 рази більший, ніж той, який передбачено, тобто близько 6,5 тис. грн. Але в цьому питанні слід розглядати домогосподарство. Якщо це одна людина, то їй потрібне десь ці 6 тис., щоб сплатити оренду, квартплату, комунальні. Якщо людей двоє-троє, то з кожною наступною сума знижується. Слід розуміти, що цей мінімум не можна виводити лінійно для кожної людини, потрібно розглядати саме домогосподарства. Але однозначно, що затверджений – менший, ніж реальний”, – сказала вона.

За її словами, планове підвищення прожиткового мінімуму відбудеться у грудні, незважаючи на війну. Прогнозів на наступний рік у Мінсоцполітики наразі немає. Так само, як і немає планів підвищити прожитковий мінімум до реального.

Жолнович вважає, що у майбутньому необхідно провести реформу системи прожиткового мінімуму, відв’язавши його від низки нехарактерних виплат.

“Нам точно потрібно відв’язати існуючий прожитковий мінімум від того, що на нього навісили, наприклад, штрафи, платежі різних ліцензій, пенсії суддів та деяких спеціальних органів. Це все сильно впливає на бюджетний баланс… Тому є зареєстровані у Верховній Раді законопроекти, які передбачають, що прожитковий мінімум має стосуватися соціальних гарантій, лише виплат та допомоги, і не має бути величиною, що впливає на якісь інші витрати”, – заявила міністр.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости