Темы дня:

Мінекономіки має “стриманий” прогноз по міжнародній допомозі на 2023 рік – $20 мільярдів

Мінекономіки має “стриманий” прогноз по міжнародній допомозі на 2023 рік – $20 мільярдів

В уряді мають стриманий прогноз щодо міжнародної допомоги на наступний рік – це 20 млрд дол.

Про це заявив перший заступник міністра економіки України Денис Кудін під час обговорення “Як удари по енергетиці вплинуть на курс, ВВП та інфляцію у 2022 році”, яке організував ЦЕС.

“Наш стриманий прогноз щодо міжнародної допомоги на наступний рік – це 20 млрд дол. Оскільки, дивлячись на цьогорічний досвід, ми розуміємо, що між публічними обіцянками і фактичним надходженнями інколи є різниця”, – заявив Кудін.

Водночас заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук заявив, що у Нацбанку розуміють: 4% зростання економіки наступного року, яке прогнозували в жовтні, – це вже малоймовірний сценарій.

При цьому, за оцінками НБУ, дефіцит електроенергії складе близько 20-25%. З другого кварталу наступного року, коли потреби в електроенергії будуть нижчі, очікують падіння дефіциту до 5-10%.

“Наш жовтневий прогноз інфляції на кінець року становить 28%. За різними сценаріями, атаки на енергетику можуть додати 1-2 вп.п. Ми не бачимо тут катастрофи. Водночас тут важлива реакція бізнесу та влади.

Наприклад, створення мереж опорних магазинів, щоб не створювати хаотичного попиту на продовольчі товари”, – резюмував Ніколайяук.

нагадаэмо, Національний банк очікує, що за підсумками року обсяги міжнародної допомоги перевищать 31 мільярд доларів.

В Oxford Economics після 9 місяців війни в Україні очікують, що падіння ВВП України досягне 31% у 2022 році, і скоротиться ще на 2-2,5% у наступному році через екстремальні економічні виклики.

В огляді йдеться, що політичні виклики також зберігатимуться.

“Бюджет України на 2023 рік передбачає, що майже всі (94%, або $34 млрд) фінансові потреби України будуть задоволені за рахунок зовнішнього фінансування, з яких $15 млрд надійде від МВФ. Це може виявитись оптимістичним, і тиск на Центробанк щодо монетизації дефіциту збережеться.

Тим не менш, ми припускаємо, що це монетарне фінансування залишиться обмеженим, щоб уникнути галопуючої інфляції”, – йдеться у звіті.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: