Темы дня:

МАГАТЕ опублікувало звіт про візит на ЗАЕС

Організація закликає створити захисну зону навколо атомної електростанції задля запобігання її пошкодженню.

МАГАТЕ опублікувало у вівторок, 6 вересня, звіт про візит місії організації на Запорізьку атомну електростанцію.
У ньому заявляється про “настійну необхідність у тимчасових заходах щодо запобігання ядерній аварії, спричиненій фізичними збитками, заподіяними військовими засобами” на Запорізькій АЕС.
“Потрібна домовленість усіх сторін на створення захисної зони навколо ЗАЕС, щоб уникнути пошкоджень”, – йдеться у звіті.
Також у МАГАТЕ заявляють про необхідність припинити обстріл станції і її околиць задля підтримки фізичної цілісності АЕС, порушення якої може призвести до “ядерного інциденту”.
У МАГАТЕ підтвердили, що Росія розмістила “військовий персонал, транспортні засоби й обладнання у різних місцях Запорізької АЕС, у тому числі кілька військових вантажівок на першому поверсі турбінних залів в енергоблоках 1 та 2”.
Також місія зафіксувала присутність експертної групи Росатому, яка, як заявила їм російська сторона, “дає поради щодо ядерної безпеки, захищеності і дій керівництва ЗАЕС”.
“МАГАТЕ вважає, що присутність старшого технічного персоналу Росатому може призвести до втручання у нормальну роботу операційного керівництва і створити потенційне тертя у контексті процесу прийняття рішень”, – йдеться у звіті.
Зазначається, що присутність росіян на ЗАЕС вплинула на український персонал станції, який перебуває в “надзвичайно стресових умовах”.
МАГАТЕ закликає до вивезення з території ЗАЕС “всіх транспортних засобів, які можуть втручатися у роботу систем безпеки й обладнання”, а також створити належні робочі умови для персоналу.
“Ситуація в Україні безпрецедентна. Вперше збройний конфлікт триває на території великої ядерної установки”, – йдеться у звіті.
МАГАТЕ також повідомило про споруди, які пошкоджені на Запорізькій АЕС внаслідок обстрілу:
  • цистерни з мастилом для турбін;
  • дахи кількох будівель, у тому числі гараж, де розміщено автомобілі для перевезення відпрацьованого палива;
  • будівлі, у яких зберігається свіже ядерне паливо і тверде відпрацьоване паливо;
  • будівля, де обладнано аварійні системи для фізичного захисту станції;
  • контейнер, у якому розміщено систему моніторингу рівня радіації. Він розміщений біля сухого сховища відпрацьованого палива;
  • нова будівля навчального комплексу.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости