Темы дня:

Ліхтарики: класифікація, призначення, особливості

Ліхтарик — річ, безумовно, корисна, він може знадобиться будь-коли, навіть у світлий час доби. Якщо потрібно щось підсвітити на невеликий час, можна скористатися ліхтариком від смартфона, але в багатьох випадках потрібен спеціалізований девайс, який світить довше і має певну специфіку, важливу під час його використання. Розглянемо, які бувають ліхтарі залежно від призначення.

Налобні

Такі ліхтарики дозволяють повноцінно працювати, оскільки їх не потрібно тримати в руці. Пристрої мають великий попит серед туристів, рибалок, мисливців, їх активно використовують медики, будівельники, велосипедисти.

Туристичні (кемпінгові)

Такі моделі характеризуються міцним корпусом, стійким до механічних пошкоджень, вони вологостійкі та практичні. Джерелом живлення можуть бути як батарейки, так і акумулятори, але в будь-якому випадку це девайси, які забезпечують потужний світловий потік.

Динамо-ліхтарі

Екологічний різновид, для якого не потрібні елементи живлення. Щоб такий ліхтарик почав світити, потрібно деякий час обертати спеціальну зарядну ручку. Його навіть можна використовувати для підзарядки смартфона чи іншого мобільного пристрою.

Ліхтарі для дайвінгу

Особливістю таких приладів, крім підвищеної водонепроникності, є можливість змінювати інтенсивність світлового потоку залежно від умов використання (глибини занурення, прозорості води тощо). Як правило, характеризуються високою потужністю, щоб мати змогу освітлювати дальні предмети.

cb9de91baa520136840188eb60b5b820.jpeg

Тактичні (підствольні)

Спеціалізований різновид ліхтарів, який використовується разом із кріпленням на зброї. Призначення — підсвічування цілі, якщо рівень природного освітлення недостатній. Такі ліхтарі можуть діставати на відстанях до 50 метрів. Основна особливість — вузький кут променя. Зазвичай такі пристрої мають міцний водонепроникний корпус.

Пошукові

Потужні ліхтарі для ручного носіння забезпечують максимальну яскравість і дальність дії. Як правило, мають значну вагу та розміри, основна частка яких припадає на відсік для акумулятора. Дальність освітлення може сягати 200–250 метрів.

За типом живлення ліхтарі бувають:

  • акумуляторні з підзарядкою від побутової електромережі (нікель-кадмієві, літій-іонні, нікель-метал-гібридні,свинцово-кислотні);
  • на батарейках — використовуються в малопотужних девайсах, характеризуються невеликою вагою, меншою потужністю, не потребують підзарядки (достатньо замінити елементи живлення на нові).

Слід зазначити, що абсолютна більшість ліхтариків працює на світлодіодних лампах, причому в них можуть бути використані світлодіоди різних конструкцій і призначення: від стрічок і звичайних DIP-виробів до прожекторних та SMD/РГБ світлодіодів.

За матеріалом виготовлення корпуса розрізняють металеві, пластикові та полімерні ліхтарі.

Щодо цін, то найдешевші ліхтарі-брелоки можна придбати за суму, еквівалентну $1, водночас прожекторні різновиди коштують у сотні разів дорожче.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: