Темы дня:

Енергоатом повідомив про пошкодження на ЗАЕС

Енергоатом повідомив про пошкодження на ЗАЕС

Наслідки обстрілу атомної електростанції росіянами несуть ризик витоку водню та розпилення радіоактивних речовин.

Внаслідок обстрілу Запорізької атомної електростанції окупантами пошкоджено азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус. Про це у суботу, 6 серпня, повідомляє Енергоатом.

“Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також висока пожежна небезпека. 6 серпня Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки”, – йдеться у повідомленні.

Також після спрацювання аварійного захисту було відключено один із трьох працюючих енергоблоків.

Водночас видання The Insider зазначає, що окупанти могли замінувати ЗАЕС чи територію навколо атомної електростанції. За даними джерела, поблизу села Водяне, розташованого найближче до АЕС, стоять батареї Градів, а міни та боєкомплект російські солдати зберігають у безпосередній близькості до енергоблоків – під естакадами, причому частина боєкомплекту є навіть усередині енергоблоку.

Цю інформацію підтверджує мер Енергодару Дмитро Орлов.

“Вони ховають важку зброю, тобто ракетні системи залпового вогню, між енергоблоками. Тобто вони трохи відходять та обстрілюють протилежний бік Дніпра, місто Нікополь, Марганець та Запорізький напрямок. А потім ховають ці системи між енергоблоками”, – пояснив він.

Орлов не відкидає, що на ЗАЕС є замінування та плануються різного характеру провокаційні дії. “Це може стати наступною проблемою щодо забезпечення фахівцями, які експлуатують АЕС”, – зазначив він.

Енергоатом повідомляє, що український персонал станції продовжує працювати навіть у таких умовах та докладає всіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки.

Наразі персонал станції займається ліквідацією наслідків пошкоджень, які окупанти завдали обстрілами 5 серпня. “Персонал ЗАЕС знайшов можливість безпечно працювати за таких умов”, – наголошується в повідомленні.

Тим часом дії окупантів на ЗАЕС розкритикували у Євросоюзі.

“ЄС засуджує військову діяльність Росії навколо Запорізької атомної електростанції. Це серйозне та безвідповідальне порушення правил безпеки на ядерних об’єктах та черговий приклад ігнорування РФ міжнародних норм”, – заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Він закликав надати доступ до ЗАЕС представникам Міжнародного агентства з атомної енергії.

Нагадаємо, що вчора російські агресори двічі обстріляли ЗАЕС. На станції відключився енергоблок №4.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости