Темы дня:

Черга суден у зерновому коридорі зростає – МЗС

Черга суден у зерновому коридорі зростає – МЗС

Черга утворилася через те, що російські інспектори при Стамбульському координаційному центрі продовжують огляд суден.

Черга суден біля протоки Босфор росте, і станом на понеділок, 24 жовтня, у ній перебувають 165 суден, повідомляє МЗС України.
“З 14 жовтня 2022 року російські інспектори при Стамбульському об’єднаному координаційному центрі суттєво продовжують огляд суден, які йдуть у порти України за зерновими вантажами або вже завантажені і перебувають у дорозі до кінцевого пункту призначення. У результаті більш ніж 165 суден застрягли у черзі біля протоки, і це число продовжує зростати щодня”, – йдеться у заяві.
У МЗС наголосили, що є підстави вважати, що затримки з перевіркою Росією суден зернової ініціативи політично мотивовані.
“Останнім часом російське керівництво без будь-яких законних підстав спробувало поставити під сумнів зерновий коридор, вимагаючи нових пільг за згоду Москви на відновлення угоди”, – нагадали у відомстві.
Там наголосили, що дії Росії підривають глобальну продовольчу безпеку. Наголошується, затримки з інспекцією вже завадили Україні експортувати додатково 3 млн тонн зерна, а 10 мільйонів людей по всьому світу не отримали їжу вчасно.
“Ми закликаємо світову спільноту, зокрема африканські та азіатські держави, які залежать від експорту зерна з України, вимагати від Росії негайно припинити ці штучні затримки у перевірках суден зернового коридору. Ми не повинні дозволити Кремлю тримати мільйони людей у ​​заручниках своїх голодних ігор”, – заявили у МЗС.
Україна також звернулася до Секретаріату Спільного координаційного центру із проханням терміново усунути затримки з боку РФ, зокрема за рахунок збільшення кількості інспекторів у протоці Босфор.
“Ми, як і раніше, віддані подальшій тісній співпраці з ООН та Туреччиною для забезпечення безперешкодного функціонування Чорноморського зернового коридору”, – запевнили у міністерстві.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости