Темы дня:

Bloomberg: Ракетний терор Путіна проти України вже провалюється

Bloomberg: Ракетний терор Путіна проти України вже провалюється

Американський адмірал вказує на урок, який Москві теж слід засвоїти: не можна перемогти у війні без контролю над територією.

Російська війна проти України змінюється швидко. І зазнаючи невдач на суходолі, Владімір Путін шукає спосіб відповісти асиметрично. Вочевидь, він розгорнув те, що можна фактично назвати кампанією терору, бомбардуючи мирних українців.

Так само, як і удари ракет V2 нацистської Німеччини по британських містах в часи Другої світової війни, ці російські обстріли тактично нічого не досягнуть. Натомість вони лише посилять і без того надзвичайну злість і рішучість українців, а також переконають США і Європу пришвидшити поставки зброї. Про це в статті для Bloomberg пише колишній головнокомандувач об’єднаними силами НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс. Він допускає, що Київ може отримати деякі види озброєння, які раніше не передавали, щоб уникнути ескалації між Росією і альянсом.

«Я командував головною повітряною кампанією в Лівії у 2011 році, операцією « Unified Protector». Місія, яку НАТО отримав від Ради безпеки ООН, полягала в створенні закритої для літаків зони, щоб диктатор Муаммар Каддафі не використовував свої повітряні і сухопутні сили для вбивства політичних опонентів. Ми виконали понад 25 тисяч вильотів, скинули майже 10 тисяч одиниць високоточних боєприпасів і закрили небо над Лівією. Але, зрештою, щоб повалити режим Каддафі, повстанцям довелося створити ефективні сухопутні сили, що вони, зрештою і зробили», – пише Ставрідіс.

Він зізнається, що в ті часи усвідомив нездатність повітряних сил захоплювати і утримувати територію, навіть за умови наявності значної переваги. Путіну доведеться зробити таке ж відкриття.

Російський автократ звільнив чергового командира армії (цей протримався на посаді сім тижнів) і призначив нового керівника його «спецоперації» в Україні. Генерал Сєргєй Суровікін – старший командир російських ВПС. Його звинувачують воєнних злочинах через невибіркові бомбардування у Сирії і Чечні. Призначення Суровікіна на найвищу роль у війні проти України свідчить, що бомбардування продовжаться. Але вони навряд чи сильно змінять факти на місцях і вичерпають артилерійські запаси Кремля, особливо так званих «розумних» боєприпасів, які можна було б використати проти української логістичної мережі. Росія так і не змогла її знищити досі.

Ставрідіс закликає Захід вкласти в руки України більше можливостей. Зокрема, він радить подумати над передачею радянських МіГ-29, які все ще є в арсеналі Польщі. Українські пілоти зможуть почати використовувати ці літаки одразу ж. Натомість Польща могла б отримати від США F-16. Також Вашингтон міг би почати підготовку українських пілотів, щоб вони теж могли літати на F-16. Ранні моделі винищувачів Fighting Falcon досить прості в управлінні. Авіабаза «Рамштайн» у Німеччині для цього чудово підійшла б. Також Ставрідіс радить забезпечити українську армію ракетними системами Patriot, якими теж не дуже складно навчитися керувати. Однак, ці системи можуть захистити досить велику територію. А розроблені спільно з Ізраїлем системи ППО «Залізний купол» могли б захистити великі міста і критичну інфраструктуру. Крім того Україні знадобилися б більш потужні системи електронного блокування і розширені наступальні можливості в кіберпросторі, щоб боротися з російською розвідкою.

Що ж буде, якщо російські бомбардування виявляться неефективними? У Путіна є й інші асиметричні карти, якими він може зіграти, включно з кібератаками проти цілей на Заході. Сайти кількох ключових аеропортів у США були зламані цього тижня. Хоча постраждала клієнтська частина, а не та, яка пов’язана з радарами чи системами контролю й управління. Російські хакери вже взяли на себе відповідальність. Питання лише в тому, чи це був «попереджувальний постріл», чи це все, на що росіяни здатні.

Ставрідіс припускає, що Путін, швидше за все, скерує кібератаки проти «легких цілей», таких як цивільні ланцюги поставок. Щось подібне вже відбувалося минулого року, коли хакери зупинили паливний трубопровід. Серйозні цілі в США, такі як військові штаби, фінансові системи, критична інфраструктура, захищені набагато краще. Атака проти критичних систем неминуче спровокує серйозний контрудар з боку Кібернетичного командування США. І Кремль цього б не хотів.

Гірший сценарій – Путін може застосувати тактичну ядерну зброю для того, щоб або шокувати українців і змусити їх здатися, або просто знищити ще більшу кількість цілей. На думку Ставрідіса, вірогідність того, що Москва застосує тактичну ядерну зброю, не перевищує 10-15%. Такий відчайдушний вчинок миттєво налаштує весь світ проти Росії. А Китай і Індія опиняться під тиском вимог відмовитися від своєї нейтральності.

Тому, швидше за все, Путін буде й далі масово обстрілювати українські міста впродовж всієї зими, навіть якщо його запаси високоточної зброї остаточно вичерпаються. Його найбільша ставка на те, що європейці здадуться через високі ціни на енергоносії і холод в них вдома. Москва також сподівається, що деморалізовані українці погодиться на мир, а США будуть надто зайняті внутрішньою політикою. Але не варто на це розраховувати. Ставка Путіна на повітряні сили, як і багато інших аспектів його стратегічного аналізу, невдала. Ракети і літаки рідко перемагають рішучого ворога на землі. Кремль дуже скоро це зрозуміє.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: