Темы дня:

Археолог вважає, що наблизився до виявлення мумії Неферіті

Археолог вважає, що наблизився до виявлення мумії Неферіті

На даний момент дослідник займається підготовкою експозиції “Доньки Нілу”.

Єгипетський археолог Захі Хавасс вважає, що мумія, яку він вивчає зараз, може виявитися мумією цариці Нефертіті, повідомляє Newsweek. На даний момент історик Стародавнього Єгипту, який у минулому обіймав посаду генерального секретаря Вищої ради зі старожитностей країни, готує виставку “Доньки Нілу”, присвячену жінкам Єгипту часів правління фараонів.

“Я впевнений, що зможу представити мумію Нефертіті через місяць або два”, – заявив Хавасс.

Нефертіті, повне ім’я якої було Нефернефруатон Нефертіті, жила приблизно між 1370 і 1330 роками до нашої ери. Вона була дружиною фараона Ехнатона, королевою Стародавнього Єгипту, а також мачухою чи свекрухою фараона Тутанхамона.

Деякі вчені вважають, що після смерті Ехнатона Нефертіті правила як цариця. Інші ж із цим не згодні. Хавасс дотримується першого припущення.

«Я все ще шукаю дві речі: гробницю Нефертіті та її тіло. Я справді вірю, що Нефертіті правила Єгиптом три роки після смерті Ехнатона під ім’ям Сменхкара», – заявив вчений.

Дослідникам вже вдалося виявити муміфіковані останки деяких фараонів та інших важливих діячів Стародавнього Єгипту. Але останки Нефертіті все ще належить знайти.

«У нас вже є ДНК мумій 18-ї династії, від Ехнатона до Аменхотепа II або III, і є дві безіменні мумії, позначені KV21a та b. У жовтні ми зможемо оголосити про виявлення мумії Анхесенамун, дружини Тутанхамона, та її матері Нефертіті. Також у гробниці KV35 знаходиться мумія 10-річного хлопчика. Якщо ця дитина є братом Тутанхамона і сином Ехнатона, проблема, поставлена Нефертіті, буде вирішена. Я впевнений, що можу з’ясувати, яка з двох безіменних мумій належить Нефертіті», – заявив Хавасс.

Незважаючи на те, що розкопки в Єгипті ведуться вже понад 100 років, дослідники вважають, що змогли відкрити 30% того, що знаходиться під землею. «Сучасний Єгипет побудований на Стародавньому. Тому спадок, який залишається прихованим, величезний», – наголосив Хавасс. Разом з тим він вважає, що деякі скарби Стародавнього Єгипту були втрачені до того, як у дослідників з’явилася можливість їх виявити.

Хавасс вважає, що головна загроза для давньої спадщини – зміни клімату. На думку вченого, якщо вже зараз не захистити гробниці Долини царів, через століття вони можуть зникнути.

Раніше археологи заявили, що їм, ймовірно, вдалося знайти гробницю Нефертіті. За допомогою георадару вони виявили порожнечу в похованні Тутанхамона, в якій, як вважається, може бути усипальниця цариці. Водночас остаточного підтвердження цього припущення так і не було отримано.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости