Темы дня:

Алгоритм дій кредиторів після відкриття спадщини

Алгоритм дій кредиторів після відкриття спадщини

Смерть особи породжує виникнення не тільки правовідносин між спадкоємцями, а і питання дій кредиторів спадкодавця. Як отримати свої борги та не залишитись ні з чим.

Законодавство

 Стаття 1281 ЦК України. Пред’явлення кредитором спадкодавця вимог до спадкоємців

  1. Спадкоємці зобов’язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги.
  2. Кредиторові спадкодавця належить протягом шести місяців від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, пред’явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги.
  3. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про відкриття спадщини, він має право пред’явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, протягом одного року від настання строку вимоги.
  4. Кредитор спадкодавця, який не пред’явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у строки, встановлені частинами другою і третьою цієї статті, позбавляється права вимоги.

Стаття 1282 ЦК України. Обов’язок спадкоємців задовольнити вимоги кредитора

  1. Спадкоємці зобов’язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов’язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині.
  2. Вимоги кредитора спадкоємці зобов’язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором інше не встановлено.

У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора накладає стягнення на майно, яке було передане спадкоємцям у натурі.

 

Право вимоги кредиторів до спадкоємця та обов’язок спадкоємця задовольнити такі вимоги в межах прийнятої спадщини не встановлюють солідарність зобов’язання. Кожен кредитор виступає окремо, і задоволення спадкоємцем вимог одного з них у повному обсязі за рахунок прийнятого у спадщину майна фактично може позбавити інших кредиторів можливості задовольнити свої вимоги.

 Алгоритм дій для кредиторів

Одразу після того, як кредитор дізнався, що його боржник помер, він зобов’язаний звернутись з претензією кредитора до нотаріуса, у якого відкрита спадкова справа.

Якщо спадкова справа у жодного нотаріуса на момент звернення не відкрита, кредитор вправі звернутись до будь-якого нотаріуса за місцем відкриття спадщини, тобто до нотаріуса нотаріального округу за останнім місцем проживання померлого. В такому випадку нотаріус відкриває спадщину за заявою кредитора, адже Наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 року №296/5 «Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» визначено, що спадкова справа заводиться нотаріусом за місцем відкриття спадщини на підставі поданої (або такої, що надійшла поштою) першою заяви спадкоємця про прийняття спадщини чи про відмову від прийняття спадщини, претензії кредитора та ін.

Положеннями ст. 1281 ЦК України визначено декілька варіантів, в які строки кредитор зобов’язаний звернутись з претензією кредитора:

1)      Шість місяців від дня, коли кредитору стало відомо про відкриття спадщини. Для уникнення спірних питань та питання доказування моменту, коли кредитор дізнався про відкриття спадщини бажано таку претензію кредитора подати в шестимісячний строк з дня відкриття спадщини.

2)      Один рік від дня настання строку вимоги. Тобто, в таких випадках кредитор зобов’язаний довести, що його ніхто зі спадкоємців не повідомляв про відкриття спадщини і пред’явити свою вимогу не пізніше одного року з дня, коли борг повинен був бути погашений.

Якщо боргове зобов’язання виникло на підставі розписки чи будь-якого іншого договору, кредитор зобов’язаний довести, що заборгованість дійсно існує. Сам факт наявності боргових зобов’язань не підтверджує обов’язку спадкоємців задовольнити таку вимогу. Кредитор зобов’язаний довести, що борг дійсно не був повернутий спадкодавцем.

В такому випадку необхідно звертатись до суду з позовом про стягнення грошових коштів зі спадкоємців боржника. Для звернення до суду з такими вимогами необхідно визначитись до якого суду та до яких відповідачів звертатись. Так, у випадку, якщо спадкоємці вже прийняли спадщину, то позов про стягнення грошових коштів подається за загальними правилами за місцезнаходженням спадкоємців.

Якщо ж позов подається до прийняття спадщини спадкоємцями, тут не варто забувати про виключну підсудність такої категорії справ.

Згідно ч. 3 ст. 114 ЦПК України позови кредиторів спадкодавця, що подаються до прийняття спадщини спадкоємцями, пред’являються за місцезнаходженням спадкового майна або основної його частини.

Відповідно, кредитор зобов’язаний звернутись з позовом про стягнення грошових коштів до потенційно можливих спадкоємців не за місцем відкриття спадщини, не за місцезнаходженням таких можливих спадкоємців, а за місцезнаходженням майна померлого (якщо після померлого залишилось нерухоме майно).

Відповідачами в таких справах до спливу строку для прийняття спадщини можуть бути зазначені всі можливі спадкоємці померлого. Разом з тим, в подальшому можливо виникне необхідність заміни відповідача на належного (тобто на спадкоємця, який прийме спадщину).

Згідно ч. 1 ст. 1281 ЦК України спадкоємці зобов’язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов’язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині.

Варто також звернути увагу на те, що хоч спадкоємці і відповідають в межах вартості майна, одержаного у спадщину, тобто вимоги кредиторів погашаються виключно за рахунок спадкового майна, звертатись до суду одразу з позовом про звернення стягнення на спадкове майно на разі законодавством не передбачено.

Навіть якщо позивач має достатні підстави вважати, що спадкоємець не задовольнить вимоги кредитора у зв’язку з скрутним матеріальним становищем та відсутністю грошових коштів, наявністю у спадковій масі лише майна, а не грошових коштів.

Положенням ч. 2 ст. 1282 ЦК України чітко визначено, що спадкоємці зобов’язані задовольнити вимоги кредитора шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором інше не встановлено. У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора накладає стягнення на майно, яке було передане спадкоємцям у натурі.

Тобто, звернення кредитора з вимогою про звернення стягнення на майно до відмови спадкоємця задовольнити вимоги одним платежем чи до фактичних дій, які свідчать про відмову є передчасним і є формальною підставою для відмови суду у задоволенні позову у зв’язку з захистом прав у спосіб, невизначений законодавством.

Відповідно, кредитору варто спочатку звернутись до суду з вимогами до спадкоємцями про стягнення коштів, а вже потім або виконувати рішення про стягнення грошових коштів в загальному порядку, або звертатись до суду з позовом про звернення стягнення на майно, яке спадкоємці отримали у спадщину.

Читайте також: 

Порядок прийняття спадщини неповнолітніми

Порошенко внес поправки в закон о снижении акциза на авто (+Видео)

UkrNews24.net

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости