Темы дня:

Правила пошуку в Єдиному державному реєстрі судових рішень

Правила пошуку в Єдиному державному реєстрі судових рішень

На сьогодні абсолютно кожен юрист у своїй практиці використовує Єдиний державній реєстр судових рішень для пошуку необхідної інформації та аналізу судової практики з того чи іншого питання.

Використання бази рішень, що містяться в Реєстрі може значно полегшити роботу юриста та заздалегідь розуміти по якій стежці піде суд при вирішенні  спірного питання, оскільки, незважаючи на формальну відсутність прецедентного права в Україні, воно активно використовується судами при вирішенні справ.

Взагалі пошук інформації у Реєстрі можна формально розділити на два умовних види:

  • Пошук конкретної інформації;
  • Аналіз судової практики з певного питання.

І якщо з останнім ніяких проблем, як правило не виникає, то пошук конкретної необхідної інформації викликає труднощі навіть у практикуючих юристів.

Наведемо чіткі правила пошуку в Єдиному державному реєстрі судових рішень, які значно полегшують роботу із базою даних та прискорюють пошук необхідної інформації.

  1. Пошук по точній фразі

Якщо вам необхідно знайти рішення, яке обов’язково містить конкретну фразу, використовуйте подвійні лапки («»). У такому випадку, ви отримаєте виключно ті рішення, які містять точне повторення вашого пошукового запиту.

Наприклад, «відшкодування шкоди у вигляді втрати товарної вартості автомобіля».

  1. Пошук за декількома пошуковими запитами

Якщо вам необхідно знайти рішення, що одночасно містить дві чи більше пошукових фрази, використовуйте логічний оператор AND. У цьому випадку пошук буде здійснений не за конкретними словами, а за декількома пошуковими фразами в цілому.

Наприклад, визнання права власності AND нерухоме майно.

  1. Пошук одного з декількох пошукових слів

Якщо вам необхідно знайти окреме рішення, яке містить ту чи іншу фразу, необхідно використовувати пошуковий оператор OR.

Наприклад, нерухоме майно OR земельна ділянка.

  1. Пошук з виключенням окремих слів

Такий пошук доцільно використовувати, якщо вам необхідно знайти рішення, що має у своєму складі конкретну фразу, за виключенням її окремої складової.

Для прикладу: поняття нерухомого майна має складну структуру, і включає в себе декілька видів об’єктів. У тому випадку, якщо вас цікавить рішення, що стосується нерухомого майна, але НЕ земельна ділянка, використовуйте наступний алгоритм пошуку: Нерухоме майно NOT земельна ділянка.

  1. Пошук з обов’язковим включенням слова

Якщо вас цікавить рішення, що містить певну фразу з обов’язковою її конкретизацією, використовуйте знак + (плюс) для уточнення пошукового запиту.

Наприклад, визнання права власності +земельна ділянка.

  1. Пошук з обов’язковим виключенням певного слова

На противагу пошуку з включенням слова, можливо здійснити пошук з виключенням конкретного слова із пошукового запиту. У цьому випадку необхідно перед словом, що підлягає виключенню ставити знак – (мінус).

Наприклад, накладення арешту –рухоме майно.

  1. Точний номер справи невідомий

У випадку, якщо точний номер справи невідомий, замість окремого символу у номері справи для пошуку достатньо його замінити на знак питання (?).

Наприклад, рішення № 756/17?98/14-ц.

  1. Комбінований пошук

Усі вищезазначені правила можуть бути поєднані в одному пошуковому запиті в різних комбінаціях. Здійснюється такий пошук за допомогою дужок. Однак, необхідно пам’ятати, що використання дужок на початку пошукового запиту не дозволяється.

Наприклад, визнання права власності AND (нерухоме майно OR нерухомість).

Читайте також:

Відмова від дачі показань: що необхідно знати

Алгоритм дій кредиторів після відкриття спадщини

 

 

UkrNews24.net

 

 

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости