Темы дня:

Е-декларування в умовах дефектної демократії

Член Національної асоціації України, Катерина Маліченко, розповіла правду про електронні декларації в умовах сучасного розвитку демократії в Україні.

Сьогодні дефектну демократію вчені розглядають як систему панування в державі, де основним правовим принципом виступає виборний режим. Тобто, за класикою, вибори є рівними, вільними, таємними та всезагальними, проте інші гарантії громадських прав та базових політичних свобод відсутні. При цьому теоретично владна вертикаль будується по горизонталі, але на практиці реалізуються норми вертикального панування. Вищі органи державної влади намагаються контролювати всі владні гілки, і хоча весь час звучать гасла «вперед до демократії, за Європою!» – ми все ще отримуємо у відповідь систему владної вертикалі. Як наслідок, горизонтальний владний контроль серйозно обмежений, як і ефективність демократично легітимної влади. Але так, демократична виборча система має місце, і вибори формально наявні, а теоретично їх навіть можна назвати чесними, – тому і назва політичного режиму особлива – демократія, проте «з дефектом».

Формальні інститути в дефектній демократії розвиваються під впливом неформальних. Одним з найяскравішого вираження останніх є українські клієнтели. Ієрархія владних кланів повністю підкорює собі інтереси громадянського суспільства, і взаємовідносини «клієнт-патрон» набувають значення в проекції абсолютного. У зв’язку з цим, не держава контролює корумповані групи лідерів, а вони контролюють розвиток країни, – і вони ж його зупиняють. Формальні процедури прийняття рішень опиняються у бекграунді, а на перший план виступають неформальні механізми. Наразі олігархічно-політичне лоббі робить все, аби впливати на такі процедури і не опинитися на задвірках українського політикуму. У зв’язку з цим, не держава контролює корумповані групи лідерів, а вони контролюють розвиток країни, – і вони ж його зупиняють.

Читайте также:

Правила пошуку в Єдиному державному реєстрі судових рішень

Зразок заяви про зміну підстав позову

Ukrnews24.net

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости